Vastgoed is een economische pijler van onze samenleving. Ons leven speelt zich af in verschillende gebouwen, ons spaargeld zit erin en met pensioenen wordt erin belegd.
Het vastgoed is zeker de afgelopen jaren in beweging. Debet daaraan zijn de economische crisis, het verscherpte toezicht op financieringen en ook betalings- en insolventieproblemen, bijvoorbeeld als gevolg van echtscheidingen of werkloosheid.
Vastgoed is een broeinest voor problemen. Want wie is er verantwoordelijk als een aangekocht pand gebreken blijkt te hebben? Er moet dan onderzocht worden hoe oud het pand is, of er een bouwtechnisch rapport bestaat, welke mededelingen er zijn gedaan en door wie, en waaruit de eventuele onderzoeksplicht heeft bestaan. Hierbij zijn direct al leerstukken als dwaling, onrechtmatige daad en de toerekenbare tekortkoming betrokken.
En wat dacht u van een appartementencomplex waarbij een woning onderdeel is van de Vereniging van Eigenaren. Stel dat de eigenaar van een woning bijvoorbeeld een schutting wil laten plaatsen. Mag dat dan zomaar of kan dat verboden worden?
En nog een voorbeeld. Al enige jaren kan een koopovereenkomst bij woningen slechts tot stand komen middels een schriftelijke overeenkomst (schriftelijkheidsvereiste). Stel dat u beschikt over een getekende koopovereenkomst, maar de notariële leveringsakte blijkt daarvan af te wijken. Wat gaat dan voor?
Bij Van Andel Advocatenkantoor beantwoorden we al uw juridische vragen over onroerend goed en begeleiden we u indien nodig bij het aanspannen van een rechtszaak.
Maak een afspraak